Kraakbeenschade

Algemeen

Kraakbeen in de knie fungeert als zachte schokdempende laag tussen de botten van het boven- en onderbeen. Als de kwaliteit van het kraakbeen langzaam achteruit gaat gedurende de leeftijd noemen we dit slijtage of artrose. Op jongere leeftijd kan ook al schade ontstaan aan het kraakbeen. Dit noemen we géén artrose maar kan op langere termijn wel leiden tot artrose als het niet goed behandeld wordt.

Oorzaken kraakbeenschade

Er zijn veel verschillende oorzaken van het ontstaan van kraakbeenschade. Soms gebeurt dit tijdens een ongeluk of sporten. Een aangeboren (stand)afwijking van de knie, overgewicht, erfelijke aandoeningen of letsel van de kniebanden zijn voorbeelden van factoren die de kans op kraakbeenschade vergroten.

Kraakbeenschade knie

Autocart behandeling knie

Klachten

Kraakbeenschade in de knie geeft vaak pijnklachten die erger worden na belasten. De functie van de knie raakt hierdoor beperkt. Soms zwelt de knie ook op of lijkt de knie te blokkeren. Dit kan veroorzaakt worden doordat er een los stuk kraakbeen klem zit tussen het boven-  en onderbeen of de knieschijf. Dit kan extra pijnscheuten opleveren

Niet-operatieve behandeling

Wanneer u weinig tot geen klachten van kraakbeenschade heeft, is meestal geen operatie nodig. Al de kraakbeenschade beperkt is of gelokaliseerd op een plek die minder goed met een operatie te behandelen is, kan oefentherapie, brace of pijnstilling soms voldoende verbetering geven. Ook worden er soms injecties in de knie gegeven met hyaluronzuur of onstekingsremmer. 

Operatieve behandeling​

Indien niet-operatieve behandelingen onvoldoende verlichting van klachten geven, kan een operatieve behandeling overwogen worden. Welke operatieve behandeling het beste voor u is.

Als de klachten dusdanige beperkingen geven dat een operatie nodig blijkt, is het type operatie afhankelijk van verschillende factoren. Meestal kan een kijkoperatie verricht worden waarbij losse stukken kraakbeen worden verwijderd of teruggezet. Een andere methode om kraakbeenletsel te herstellen is chondropic. Hierbij worden kleine gaatjes gemaakt in het bot die zich opvullen met beenmergcellen uit de diepte. In de loop van de tijd zorgen deze stamcellen dat ter plaatse weer kraakbeenweefsel gaat ontstaan. De oorspronkelijke kraakbeenstructuur wordt hiermee niet geheel hersteld, maar de mobiliteit en de functie van de knie worden hersteld en de pijn wordt verlicht. Bij grotere letsel wordt soms gekozen voor een Autocart procedure. Hierbij zal lichaamseigen kraakbeen in kleine stukjes worden verzameld uit een ander deel van de knie wat niet of minimaal wordt belast om het vervolgens op de plek achter te laten waar de kraakbeenschade klachten veroorzaakt

Nabehandeling

De nabehandeling van het terugzetten van kraakbaan, chondropic of autocart kost meer tijd. U loopt zes weken gedeeltelijk belast met krukken. Hierdoor krijgt het kraakbeen de tijd om te herstellen. Actieve sportbeoefening kan pas na vier tot zes maanden maar dit is vooral afhankelijk van de locatie en grootte van het defect en hoe de knie reageert gedurende het herstel.

Mogelijke compicaties

Na een kraakbeen behandeling zien we algemene complicaties zoals infectie, nabloeding, bloeduitstorting, trombosebeen en vaat-zenuwletsel. Daarnaast bestaat er een kans dat het kraakbeen niet volledig herstelt waardoor een bepaalde mate van klachten aanwezig blijft. Roken en overgewicht kunnen een negatief effect hebben op het resultaat van de behandeling.

Bergman Clinics

Takkebijsters 5a
4817 BL Breda​

088-9000500

ma-vr 08:00-17:00u

Gespecialiseerd in knieën zijn:

drs.
Paul
Werner

drs.
Maarten Burgert

drs.
Jaap Luttjeboer

drs.
Robbert van Dijck